Kullorsuaq; qajaqtur Upernavik; Kajaktur Upernavik fjorden; qajaq tur vestkysten, midnatssol

August 1998: Upernavik - Kullorsuaq

Upernaviik, Kullorsuaq i kajak, qajaq, gletscher,

Med kort og kompas gennem isen

På turen i august 1998 sejlede vi fra Upernavik og endte i Kullorsuaq. Atter tog vi afsted i vores grønlandske kajakker, qajaq bygget af Jørn. På turen levede vi af fisk og fugle, når Jørn havde fangstlykke; ellers havde vi lidt ekstra proviant med og bagte som sædvanlig også rugbrød undervejs. Vi fulgte en rute som tog os til nogle af de helt små byder som Aappalattoq, Naajaat og Tasiusaq, hvorefter vi tog en rute så tæt til indlandsisen som muligt med overbæringer og navigering i tæt - meget tæt is til tider. Endelig tog vi øst om Holms Ø og en lille bue nordover inden vi endte i Kullorsuaq. Vi ville gerne have mulighed for at se lidt nordover, for at udforske lidt med henblik på den kommende tur over Melvillebugten i 1999.
I Kullorsuaq fik vi og kajkkerne et lift med to fangere til Upernavik, hvor vi kom med Jens Kjeldsens rejsebåd Sila sydover til Aasiaat.

 

Ussing Isfjord, Qajaq, navigering i is

Tæt is

Adskillige gange på turen ventede vi på tidevandet for at hjælpe os gennem tæt skvalderis fra gletscherfronterne; andre gange begav vi os forsigtigt gennemisen og skubbede os vej frem. Ved ussing Isfjord måtte vi tog vente og vente, for at isen spredte sig, så det var forsvarligt at begive sig over fjorden. Vores grønlandske kajakker er beklædt med lærred, som er malet 5 gange, så selvom de har en vis elasticitet ønskede vi ikke at udfordre skæbnen mere end fornuftigt.